Bestuur en dienstverlening

Bestuur

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We hebben onze (wettelijke) taken op het gebied van onder meer ondersteuning van gemeenteraad en commissies, kern- en wijkgericht werken uitgevoerd en inwoners geïnformeerd via onder andere de website en social media.
  • Er is vorm en inhoud gegeven aan "Maak het jouw Nissewaard": het zichtbaar maken wat Nissewaard is en voor staat: fijn wonen en werken, nu én in de toekomst.We monitoren de klantwaardering en voeren op basis hiervan verbeteringen door. Met de doorontwikkeling van zaakgewijs werken is in 2023 onze informatiehuishouding versterkt op het gebied van toegankelijkheid, vindbaarheid, juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid.
  • We gebruiken de wijze van participatie die het meest passend is. Hiervoor experimenteren we ook met nieuwe participatievormen, bijvoorbeeld als we aan de slag gaan met plannen over leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Ook in 2023 zijn jongeren betrokken bij:

Kindergemeenteraad
Sinds 2019 zetten we samen met de jeugd in op jeugd- en jongerenparticipatie d.m.v. de Kindergemeenteraad en het jongerenpanel. De Kindergemeenteraad kwam verschillende keren bij elkaar en gaf de gemeente advies m.b.t. de thema’s Kansengelijkheid en naschoolse activiteiten. Verschillende adviezen werden direct ter harte genomen. Zo zijn de onderwerpen ‘incheckmomenten’ en ‘ruilen sportkleding’ besproken tijdens een sportcafé om sportverenigingen hiermee bekend te maken. Is er naschools aanbod gerealiseerd in heel Nissewaard en wordt het belang van de praatjuffen en praatmeesters constant onder de aandacht gebracht bij scholen. Tenslotte is er een goed-nieuws krant opgeleverd over Nissewaard van de Toekomst met een koppeling naar het coalitieakkoord.

In 2023 heeft de oude lichting van de Kindergemeenteraad afscheid genomen en is een nieuwe lichting geïnstalleerd. Zij hebben democratielessen gehad en hebben de gemeente leren kennen.
De kindergemeenteraad en het JongerenPanel zijn daarnaast ook altijd betrokken bij momenten als het Dodenherdenking en nieuwjaarsreceptie.

Jongerenpanel
In 2023 is verder gegaan met de ontwikkeling van het Jongerenpanel. Na de verkiezingen en mede door de leeftijd zijn er veel leden uit het JongerenPanel gestapt. Er is daarom een plan van aanpak gemaakt en gestart met de doorontwikkeling van het JongerenPanel, waaronder communicatie, werving en de koppeling naar ‘Maak het jouw Nissewaard’. We willen tijdens een communicatie strategie laten zien dat jongeren de gemeente als partner kunnen zien en er veel diverse mogelijkheden zijn om mee te denken met onderwerpen die jongeren aan gaan.
Ook is er gebouwd aan meer structuur voor de vergaderingen. Het JongerenPanel heeft tijdens Waterfest een bord gerealiseerd om onderwerpen voor en door jongeren op te halen. Deze hangt momenteel in de hal van het stadhuis en is presenteert tijdens een kennismaking met de nieuwe wethouder aan de raad en aanwezigen.
Daarnaast heeft het jongerenpanel meegedacht in beleid over onder andere de omgevingsvisie, veiligheid, sociale kaart, jongerenparticipatie, placebranding en duurzaamheid.

Jongerenparticipatie
Ook in 2023 is samengewerkt met Save the Children, Jongerenwerk op Zuid (JOZ) en Penta De Oude Maas rondom Speaking Minds Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Tijdens dit project bedachten verschillende leerlingen van Penta de oude Maas ideeën en oplossingen m.b.t. het thema veiligheid: Hoe kan de gemeente Nissewaard ervoor zorgen dat jongeren zich veilig voelen in de gemeente?

Er is ook gestart met het organiseren van een jongerendebat toernooi. Het initiatief ontstond bij Penta De Oude Maas en Scala Rietvelden. Gezamenlijk is er een Kick-Off gerealiseerd en doen 5 VO-scholen mee. Tijdens de Kick-Off waren 50 leerlingen aanwezig en hebben ze al een stukje meegekregen over het debatteren. Tijdens de debattrainingen zullen ze tools leren om met respect naar elkaar te luisteren en te reageren met onderbouwde argumenten en vooral samen te werken. Tijdens het debat zullen relevante maatschappelijke stellingen aan bod komen. Dit debat zal ook gebruikt worden om nieuwe leden voor het jongerenpanel te werven.

  • We  spelen een actieve rol binnen de samenwerkingsverbanden zoals de MRDH, de regio Rotterdam Rijnmond en de Zuid Hollandse Delta. Dit heeft in 2023 onder andere geresulteerd in:

New Town Alliantie
Nissewaard is samen met Almere, Capelle aan den IJssel en Zoetermeer de ‘Kopgroep New Towns’ gestart. Dit heeft geleid tot de oprichting van een alliantie met een Leernetwerk Toekomstbestendige New Towns. In dit Leernetwerk heeft het ministerie van BZK ook een coördinerende rol. Naast de bovengenoemde gemeenten sloot in 2022 ook Nieuwegein zich aan bij de New Town Alliantie en inmiddels zijn in 2023 ook Purmerend, Helmond en Lelystad erin actief. Deze in totaal acht New Towns werken momenteel eendrachtig samen omdat dit de steden zijn die te kennen hebben gegeven ambtelijk en bestuurlijk gezamenlijk de schouders eronder te willen zetten. Het Leernetwerk heeft zich tot doel gesteld om:

  1. Integrale kennisuitwisseling tussen de voormalige groeikernen te faciliteren en bevorderen;
  2. Meer inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken en mechanismen die de huidige en toekomstige ontwikkeling van de groeikernen beïnvloeden;
  3. In kaart te brengen welke vormen van beleid, acties en interventies door verschillende partijen kunnen worden ingezet om de unieke kansen te verzilveren en de specifieke uitdagingen het hoofd te bieden.

Zuid-Hollandse Delta
We hebben verder vorm gegeven aan de regionale samenwerking van de Zuid-Hollandse Delta door nieuwe afspraken te maken over de toekomstige samenwerking om de brede welvaart in onze regio te verbeteren. Eind 2023 is er door de vier gemeenten Nissewaard, Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree Overflakee een nieuwe aanvraag voor een regiodeal Zuid-Hollandse Delta 'The next step' bij het Rijk ingediend.

 

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42