Paragrafen

Bedrijfsvoering

Nissewaard leert door!

Met Nissewaard leert door! geven we invulling aan het blijvend doorontwikkelen als organisatie. Sinds 2020 werken we vanuit een nieuwe structuur waarbij integraal werken, resultaatgerichtheid en meer regie voor alle medewerkers centraal staan. Medewerkers krijgen de ruimte om te werken volgens de bedoeling en aan te sluiten bij de leefwereld van de inwoners. We werken aan een organisatie waarin we samenwerken en leren van elkaar om steeds weer onze dienstverlening verder te verbeteren. Begin 2023 heeft op basis van een evaluatie een herijking plaatsgevonden. Er zijn veranderdoelen geformuleerd waarbij continu verbinding wordt gezocht met andere ontwikkelingen in de organisatie. De onderwerpen waaraan in 2023 is gewerkt:  

Hybride werken
Na de verbouwing van het stadhuis begin 2023 zijn we gestart met hybride werken, passend bij de eigentijdse organisatie die we willen zijn. Vanuit een tussentijdse meting blijkt dat deze manier van werken aansluit bij het zijn van een aantrekkelijk werkgever, wat bijdraagt aan onze positie op de krappe arbeidsmarkt.

Professionalisering en ontwikkeling van medewerkers
Er is ingezet op de verdere professionalisering en ontwikkeling van medewerkers. Hierbij leren we om steeds meer flexibel en adaptief om te kunnen gaan met de snel veranderende omstandigheden in de maatschappij en daarmee de veranderende rol van de gemeente. Er zijn diverse ontwikkeltrajecten in de teams gestart. Daarnaast is een ontwikkelprogramma voor leidinggevenden en medewerkers opgesteld, waarmee in 2023 een start is gemaakt en ook in 2024 zal worden voortgezet. Tot slot is in 2023 het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers nieuw leven ingeblazen. In 2024 wordt ook hier een vervolg aan gegeven.

Aantrekkelijk werkgeverschap en strategisch personeelsbeleid
In ons coalitieakkoord ‘Samen bouwen op Nissewaard’ wordt aangegeven dat we graag ‘een aantrekkelijk werkgever met een goede werksfeer, moderne werkplek en goede ICT-voorzieningen zijn’. In 2023 is daarom het koersdocument aantrekkelijk werkgeverschap vastgesteld. Verder is een start gemaakt met een vertaling van deze visie naar (strategische) opgaven in een strategisch personeelsbeleid. Parallel hieraan is gewerkt aan diverse HR onderwerpen. Dit alles om Nissewaard als werkgever aantrekkelijk te maken en houden, maar ook om bij te dragen aan onze lerende organisatie.

Talentschouw
Nissewaard is gestart met de talentschouw om inzicht te krijgen in de kwantiteit en kwaliteit van het huidige personeelsbestand. Dit om anders naar de vrijgekomen vacatures en de potentie in onze organisatie te kijken, waardoor strategische keuzes kunnen worden gemaakt (strategische personeelsplanning).

Zichtbaar op de arbeidsmarkt
De eerste stappen zijn gezet in de zichtbaarheid van Nissewaard als werkgever. En dat is nodig in deze krappe arbeidsmarkt. Er is een ‘werkenbijNissewaard’ pagina gebouwd, een centrale plek waar we ons verhaal als werkgever kunnen uitdragen. Ook hebben we bij het schrijven van vacatures aandacht voor de specifieke doelgroep en zetten we in op verschillende wervingskanalen. Tevens streven we naar een snellere doorlooptijd voor de invulling van vacatures door meer regie te voeren op het werving- en selectieproces.

Leren en ontwikkelen
In Nissewaard is voortdurend leren en ontwikkelen niet meer weg te denken. We bieden opleidingsmogelijkheden voor onze medewerkers, enerzijds vakinhoudelijk en anderzijds is er ruimte voor persoonlijke- en teamontwikkeling. We leren daarbij niet alleen tijdens trainingen, maar juist ook voor een groot deel op de werkvloer. Ook is een start gemaakt met het centraal organiseren van opleidingen en trainingen voor en door collega’s aan de hand van het centraal opleidingsprogramma. Voor  nieuwe medewerkers organiseren we allerlei introductieactiviteiten, zoals een introductieochtend, zodat zij weten hoe het in Nissewaard werkt.

Verzuim en duurzame inzetbaarheid
Met de arbodienst is aandacht geweest voor de groei naar een vitale organisatie. In Nissewaard lag de focus van de verzuimaanpak op genezen en terugkeer naar werk. Met het in beeld brengen van de risico populatie (frequent verzuim), aandacht voor (het welzijn van) de medewerker vanuit Het Goede Gesprek (HGG), inzet bedrijfsmaatschappelijk werk en de regeling Fit en Vitaal is er ingezet op bewustwording en aandacht voor de preventie van verzuim.

Medewerkersonderzoek
Als werkgever meten we graag hoe medewerkers tegen de organisatie aankijken. In november 2023 is daarom het tweejaarlijkse medewerkersonderzoek uitgezet in de organisatie. In dit onderzoek is ook de betrokkenheid gemeten. Het streefcijfer voor de medewerker betrokkenheid voor 2023 is een 7 (2021: gemiddelde score 6,3). De resultaten van dit onderzoek worden in 2024 gepresenteerd.

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42