Terugblik
In 2023 groeide de Nederlandse economie met 0,1%, een stuk minder dan de groei van 4,3% het jaar ervoor. Naast de bescheiden economische groei was er sprake van een relatief hoge inflatie en een gestegen rente. Ook het volume van de wereldhandel en de consumptie van huishoudens namen af. Deze ontwikkelingen leidden ertoe dat de economische groei lager was dan 2022.
De werkloosheid was met 3,6% van de beroepsbevolking van gelijk niveau als 2022. Inmiddels zijn de energieprijzen weer genormaliseerd, hierdoor wordt voor 2024 een inflatie van 2,8% verwacht. Deze prijsstijging ligt meer in lijn met de doelstelling die de Europese Centrale Bank (ECB) zichzelf heeft opgelegd. Het kabinet heeft verschillende maatregelen om de koopkracht te verhogen. Hiermee gaan de meeste mensen er in 2024 met 1,7 procent op vooruit. De maatregelen ondersteunen vooral de koopkracht van mensen en gezinnen met een laag inkomen of een laag middeninkomen.
Het verwachte EMU-saldo voor 2024 bedraagt 2,9% van het BBP. Dit is een verslechtering van 0,4% ten opzichte van 2023. De overheidsschuld in verhouding tot het bbp komt in 2024 naar verwachting uit op 47,3%.
In lijn met de inflatie en het opkoopprogramma van de ECB zijn de rentes op de geld- en kapitaalmarkt het afgelopen jaar gestegen. De laatste maanden zie we een voorzichtige en lichte daling van de rentepercentages.