Schoon, heel en veilig

Openbare orde & veiligheid

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  1. In maart 2023 is door raad het IVP 2023-2026 vastgesteld;
  2. Vervolgens in september 2023 uitvoeringsplannen vastgesteld. Inhoudelijke toelichting op een aantal onderwerpen is gegeven tijdens de thema-avond;
  3. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de jeugd/jongeren problematiek aan te pakken. Het uitvoeringsplan Jeugd en Veiligheid 2023-2026 is door het college vastgesteld en heeft samenhang met de ontwikkelagenda sociaal domein. De thema’s preventie, repressie en nazorg worden in het plan toegepast op de pedagogische driehoek: School, straat en thuis. De leden van de gemeenteraad zijn tijdens de themabijeenkomst bijgepraat.
    Verder is onder andere de samenwerking met gemeente Rotterdam (Hoogvliet) versterkt). Dit heeft geleid tot een alliantie Jeugd en Veiligheid, waarvoor in 2024 een convenant wordt ondertekend.
    Tegen overlastgevende jongeren zijn bestuurlijke maatregelen ingezet in de vorm van last onder dwangsom of gebiedsverboden.

Om het wapenbezit tegen te houden heeft de Driehoek besloten het preventief fouilleren (veiligheidsrisicogebieden) met een jaar te verlengen. Dit geeft de politie de mogelijkheid om gerichte fouilleeracties te houden.

  1. Hoewel de woninginbraken in Nissewaard het afgelopen jaar lager zijn (109) ten opzichte van het jaar 2022 (147), is het aantal inbraken in de wintermaanden wel toegenomen. De politie heeft hierop flink ingezet en samen met de lopers van buurtpreventie een mooie samenwerking opgezet. Het lijkt erop dat dit (deels) effect heeft gehad, omdat de toename van woninginbraken stabiel is gebleven.
  2. Het afgelopen jaar is de gemeentelijke organisatie bijgepraat over de aanpak van ondermijning en hoe te herkennen. Ook de leden van de raad zijn tijdens de themabijeenkomst bijgepraat. Het college is vervolgens ook geïnformeerd wat de gemeente op het gebied van ondermijning heeft gedaan.

In augustus is de bibob-coördinator gestart bij de gemeente Nissewaard. Na kennismaking met interne- en externe partners is de coördinator verdergegaan met het herijken van het bibob-beleid. Gebleken is dat door nieuwe ontwikkelingen en wetswijzigingen er meer tijd nodig is voor het opzetten van nieuw beleid. Daarnaast moet intern de organisatie bijgeschoold worden. Het RIEC heeft hierin gefaciliteerd door bibob-cursussen aan te bieden. Hiervan hebben medewerkers van de gemeente gebruik gemaakt.
In oktober stond er in de gemeente vier dagen een escaperoom om jonge aanwas van ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Dit in samenwerking met het sociaal domein, primair en voortgezet onderwijs, jongerenwerk en het RIEC.
Helaas is de gemeente Nissewaard niet ontkomen aan excessief geweld in de vorm van explosies door middel van vuurwerk. Eind november begin december heeft de gemeente veel capaciteit ingezet op de samenwerking met de politie en het nemen van passende maatregelen tegen dit excessief geweld.

  1. In juni 2023 is het cameratoezicht in de buitenruimte van het metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse opgeleverd. Met de aannemer en projectleider van het project "renovatie metro- en busstation Spijkenisse Centrum" zijn afspraken gemaakt voor het incorporeren van het cameratoezicht in het project. De verwachting is dat in de loop van 2024 de camera’s rond het metro- en busstation geplaatst worden.
  2. Zoals eerder gemeld, zijn er ook in Nissewaard incidenten geweest die vallen binnen het excessieve geweld. De burgemeester heeft hiertegen maatregelen getroffen. Dit was in de vorm van het sluiten van woningen/panden, plaatsen van mobiele camera’s en het opleggen van gebiedsverboden. Daarnaast zijn bij andere excessen bestuurlijke maatregelen ingezet; zo is een pand gesloten waar een druglaboratorium is aangetroffen en een pand met voorbereidingsmiddelen voor het opzetten van een drugslab.
  3. Het vormgeven van voorlichting en bewustwording van digitale criminaliteit is een lastige klus gebleken. Intern zijn wel afspraken gemaakt over het opzetten van een werkgroep met de CISO en het Team OOV. Initiatieven vanuit de gemeenten zijn wel gestart en in samenwerking met de bibliotheek is een Informatiepunt Digitale Overheid ingericht. Hier kunnen inwoners terecht met vragen over de digitale dienstverlening van de overheid, maar ook geïnformeerd worden over de gevaren van internet.
  4. In 2023 is gestart met meer samenhang te brengen tussen het sociale en fysieke domein; Zorg & Veiligheid. Steeds meer ontstaan in de maatschappij situaties waarbij individuen zorgen voor onveiligheid, voor de omgeving of voor zichzelf. Hieruit blijkt dat in de meeste situaties vooral bijsturing vanuit het sociaal domein (zorg) gewenst is dan dat de burgemeester verregaande maatregelen oplegt. Er wordt vooral gekeken naar de samenwerking tussen de betrokken (hulpverlenende) instanties en wie het meest geschikt is om een casus op te pakken.
  5. Het afgelopen jaar is gewerkt aan de gemeentelijke crisisorganisatie, waar belangrijke posities nieuw zijn ingedeeld. Voor de collega’s die nog niet eerder een rol hadden in de crisisorganisatie, zijn digitale trainingen (workshops) aangeboden. Ook voor de andere collega’s die eerder een training hebben gehad, was deze beschikbaar om zo weer herhaling te krijgen.
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42