Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2023 is verder uitvoering gegeven aan het meerjarig uitvoeringsplan Beheer Openbare Ruimte 2021- 2024 met de daarin opgenomen vervangingsopgave van € 50 miljoen. Inmiddels is ruim 75% van deze vervangingsopgave gerealiseerd of in uitvoering.
- Vanuit verhardingen is verder gewerkt aan de reconstructies en herstraatwerken die opgenomen staan in het uitvoeringsplan. In 2023 ging het onder andere om de volgende projecten:
- Reconstructie Oranjelaan (Centrum)
- Reconstructie Borgtweg (Buitengebied)
- Reconstructie de Vroon (Heenvliet)
- Reconstructie Theemsweg (Schenkel)
- Reconstructie Ottersveen (Waterland fase 1)
- Reconstructie Beverveen (Waterland fase 2)
- Herinrichting Julianastraat eo (Zuidland)
- Herinrichting Kluivertweg eo (Hekelingen)
- Reconstructie Schrijnwerker (Gildenwijk)
- Reconstructie Hekelingseweg (fase 1)
- Reconstructie Heemraadlaan
- Reconstructie Sportlaan (Schiekamp)
- Er heeft een grootschalige vervanging plaatsgevonden van de openbare verlichting in de wijken Vriesland, Kreken, Gildenwijk en Geervliet. Bij deze vervanging is verduurzaamd door te vervangen in LED. In 2024 wordt hieraan een vervolg gegeven.
- 8 speelplekken zijn gerenoveerd en opgeleverd. Vooraf is voor elke speelplek een participatietraject doorlopen met de direct omwonenden en de kinderen die gebruik maken van de speelplekken. Een 34-tal andere plekken zijn in 2023 Europees aanbesteed. Momenteel zijn de participatietrajecten in gang gezet om tot uitvoering over te kunnen gaan in 2024.
- We zijn verdergegaan met het vervangen van beschoeiingen in beheer van de gemeente langs particuliere terreinen. In 2023 zijn deelopdrachten uitgevoerd in de wijken de Hoek, Akkers, Donken, Kreken, Waterland en Heenvliet. Over het algemeen zijn bewoners zeer tevreden over de werkzaamheden. In dit project wordt ook ingezet op klimaatbewustzijn van bewoners. Voorafgaand aan de werkzaamheden krijgen bewoners informatie over de werkzaamheden én informatie over een waterrobuuste en biodiverse tuin. Uit een evaluatie blijkt dat deze werkwijze een relatief groot deel van de bewoners bewuster maakt van klimaatverandering, die ook bereid zijn om daar maatregelen voor te nemen (zoals een regenton, minder versteende tuin, nestkastjes, etc.).
- Voor Park Vogelenzang zijn in 2023 diverse onderzoeken gedaan om het ontwerp uit te werken naar een Voorlopig Ontwerp. Het park blijkt in een nog slechtere conditie dan was verwacht in 2022. We hebben het park in september ‘veilig gezaagd’, zodat de paden voorlopig weer veilig en toegankelijk zijn. We werken in 2024 naar het presenteren van de plannen waarbij we voor de uitvoering en het open houden van het stadspark financieel gezien een opgave hebben.
- Op diverse locaties zijn samen met schoolkinderen bomen geplant op de boomplantdag.
- In 2023 is verder uitvoering gegeven aan het onderhoud van het bosplantsoen; dunnen. Dit groot onderhoud voor bosplantsoen en parkbossen van Nissewaard wordt uitgevoerd om het bosplantsoen en parkbos toekomstbestendig, biodivers, veilig en gezond te houden.
- Het beleidsplan groen en bomen is in juni 2023 vastgesteld waarin de input van de raadsbijeenkomsten van 2022 zijn verwerkt.
- Er is een beheerplan Ecologie opgesteld.
- Na aanbesteding in 2022 is begonnen met de uitvoering voor de vervanging van
ruim 50 bruggen in 2023 en 2024. Er zijn voor de aanbesteding diverse trajecten doorlopen als voorbereiding, waaronder duurzaam aanbesteden, vooronderzoek ontplofbare oorlogsresten te Spijkenisse en onderzoek sonderingsgegevens. - Voor riolering is gewerkt aan het opstellen en aanbesteden van bestekken voor calamiteiten en ingenieursdiensten om onrechtmatigheden in inkoop te voorkomen.
- In 2023 is 70 km riool gereinigd, geïnspecteerd en beoordeeld voor het opstellen van maatregelen voor het rioolonderhoud.
- Groot onderhoud heeft plaatsgevonden aan het gemaal Brabant. Het waterschap had hiervoor een bouwteam ingericht waarin de gemeente als grootste financier heeft geparticipeerd .
- In maart 2023 heeft een themasessie met de raad plaatsgevonden over het grondstoffenbeleid. De input is verwerkt in het grondstoffenbeleid welke in juni 2023 is vastgesteld.
- Gemeente en Reinis hebben samen met maatschappelijke partners en bedrijven verder gewerkt aan een circulair ambachtscentrum, dat erop gericht is om afval hoogwaardiger te verwerken door nieuwe modellen rond hergebruik, reparatie en demontage wat in 2024 concrete vormen moet gaan aannemen.
- In 2023 zijn voertuigen aan inwoners ter beschikking gesteld om grofvuil naar het Afvalbrengstation te brengen.
- Om vergroening van tuinen te stimuleren is in 2023 ook een tegeltaxi beschikbaar gekomen, waarbij inwoners gratis tegels uit hun tuin kunnen laten afvoeren als ze daar geen verharding voor in de plaats laten komen.
- In 2023 is gestart met het opstellen van een GEO-data visie en strategie. Hierin zal beschreven worden hoe, wat, wanneer en waarmee wij de Geo-data taken en voorzieningen willen gaan opzetten en inrichten.
- Om onze buitenruimte goed te beheren (assetmanagement) en in te richten hebben we de juiste en actuele geo- en data-informatie nodig.
Geo-data informatie, Basisregistraties, beheermanagementsystemen en GIS zijn een belangrijk onderdeel van de informatievoorziening van de gemeente. De rol en het belang van Geo-data informatie zal in de toekomst alleen maar toenemen, bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet (aansluiten op het DSO), Digital Twin, 3D modulering, de samenhangende objectregistratie, het data gestuurd werken en het (online) samenwerken met overheden, inwoners en private partijen.
De technologische ontwikkelingen gaan snel en het is (periodiek) nodig om te bepalen of en hoe een nieuwe toepassing van toegevoegde waarde is voor de gemeente. Het op eenduidige wijze inwinnen, beschikbaar stellen en ontsluiten van data, zowel voor intern als extern gebruik, is hierbij cruciaal.
- In 2023 is de gemeenschappelijke regeling met de gemeente Rotterdam op het gebied van Kabels & Leidingen geevalueerd. Van beide kanten is geconcludeerd dat de gemeente Nissewaard beter af is met een eigen team om weer de regie op de ondergrond te krijgen. Met ingang van 1 januari 2024 is de GR opgeheven en hebben we een eigen team opgestart waarmee we meer grip krijgen op het geheel van vergunningverlening aan en toezichthouden op werken in de ondergrond.