Duurzaam ontwikkelen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • In 2021 is het ontwikkelperspectief kleine kernen vastgesteld. Dit vormt input voor de omgevingsvisie. Daarnaast hebben we dit ontwikkelperspectief kleine kernen, net als het ontwikkelperspectief Nissewaard naar 2040, helpt bij het gebiedsgericht en integraal beoordelen van complexe ruimtelijke ontwikkelingen.  
  • Wij zijn in 2023 verder gegaan met de nieuwe manier van werken bij de beoordeling van ruimtelijke initiatieven, die al aansluit bij het gedachtegoed van de Omgevingswet. Deze nieuwe werkwijze heeft tot doel vroegtijdig en sneller de wenselijkheid van initiatieven te beoordelen en vervolgens samen met de initiatiefnemer te kijken hoe het initiatief ook haalbaar te maken is. Er heeft een evaluatie plaatsgevonden om het proces op onderdelen verder te verbeteren en met de raad is in een themasessie verkend wat deze manier van werken betekent voor de gevallen waarin de raad verplicht adviesrecht moet afgeven.
  • We hebben de minimale acties van de VNG verder afgerond en belegd in de organisatie.
  • Met ketenpartners zoals de DCMR, de VRR en de GGD zijn afspraken gemaakt over de taken die zij in het kader van de Omgevingswet oppakken. Daarvoor zijn financiële middelen beschikbaar gesteld.
  • Er is gewerkt aan de technische juridische wijzigingen van de Verordeningen waarmee grondslagen op de nieuwe wetgeving zijn aangepast. Ook zijn de gevolgen van de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) in de Legesverordening voor 2024 verwerkt.
  • Er is op basis van het vastgestelde participatiebeleid een leidraad opgesteld voor initiatiefnemers. Verder zijn teksten op de website omgevingswet-proof gemaakt evenals de brieven en is daarmee een aanzet gemaakt de teksten op B1-taalniveau te krijgen.
  • Er is deelgenomen aan diverse kennis- en oefensessies over de Omgevingswet. Hiermee zijn medewerkers verder voorbereid op de komst van de wet. Ook is gewerkt aan het opstellen van een stappenplan voor de (buitenplanse) omgevingsplanactiviteit waardoor er een werkproces voor de aanvragen per 1 januari 2024 beschikbaar is.
  • Er heeft een uitgebreid participatieproces plaatsgevonden voor het opstellen van de Omgevingsvisie. De visie wordt in 2024 opgeleverd en ter vaststelling aangeboden aan de raad.  
  • De aansluitingen op het landelijke DSO en de samenwerkingsfunctionaliteit zijn uitgebreid getest en er is hiermee geoefend. Helaas waren er problemen met het inladen van de bruidsschat (de regels die vanuit het Rijk naar de gemeente gaan) waardoor we niet hebben kunnen oefenen met het wijzigen daarvan. Er is een memo opgesteld met de beperkingen die het DSO kent per datum inwerkingtreding.
  • De wet treedt per 1 januari 2024 in werking. We zijn op dat moment niet klaar maar dan begint het pas. Vanaf 2024 moeten we gaan werken met de nieuwe instrumenten die de wet ons biedt. De overgebleven financiële middelen worden toebedeeld aan de werkzaamheden die vanaf 2024 opgepakt worden.
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42