Ruimtelijke ontwikkeling
De datum voor inwerkingtreding van de Omgevingswet is bekend: 1 januari 2024.
De Omgevingswet moet ervoor gaan zorgen dat gemeenten op een praktische en flexibele manier oplossingen kunnen vinden voor maatschappelijke opgaven, zoals de aanpak van vergrijzing, kantorenleegstand en voldoende woningaanbod voor verschillende doelgroepen. Procedures worden eenvoudiger en sneller en administratieve rompslomp vermindert doordat per vergunning één bevoegd gezag wordt aangewezen. Omdat krijgen gemeenten meer afwegingsruimte voor lokaal maatwerk.
Om naar de toekomst toe de aantrekkelijke, duurzame en vitale woon- en werkgemeente te zijn die Nissewaard wil zijn en tegelijkertijd een antwoord te bieden op de vraagstukken die wij de komende jaren op ons af zien komen, gaan wij de instrumenten die de Omgevingswet ons biedt vanaf 2024 effectief inzetten. In 2023 hebben wij de minimale acties die noodzakelijk zijn afgerond zodat wij aan onze wettelijke verplichtingen voldoen.
In 2023 is gewerkt aan de integrale Omgevingsvisie voor het totale grondgebied. Dit traject zal in 2024 worden afgerond. Een groot aantal (maatschappelijke) opgaven en ambities die geformuleerd zijn in het coalitieakkoord (zoals een visie op hoogbouw maar ook het realiseren van nieuwe woonvormen, de transformatieopgaven en het vergroenen van de gemeente) krijgen een plek in deze, door de raad vast te stellen Omgevingsvisie. Daarnaast gaat een deel van de in het verleden opgestelde beleidsstukken (zoals het ambitiedocument NN2040, het ontwikkelingsperspectief Vitale kernen, de Woonvisie, het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan etc.) al dan niet gedeeltelijk op in deze strategische visie. De strategische ambities worden daarna uitgewerkt in de kerninstrumenten 'programma' en het vanaf 2024 op te stellen Omgevingsplan.
Maar niet alleen de instrumentele benadering heeft onze aandacht. Ook zijn wij aan de slag gegaan met de nieuwe manier van werken die passend is bij de Omgevingswet. Wij hebben gewerkt aan de verdere implementatie van de Omgevingstafel waarbij wij in dialoog met initiatiefnemers ons inzetten voor nieuwe initiatieven die passen bij onze strategische ambities. Daarbij leggen wij ook een verantwoordelijkheid bij initiatiefnemers, doordat zij zelf gelegenheid moeten bieden voor participatie, binnen de kaders van het vastgestelde beleid.
Het ontwikkelperspectief Nn2040 benoemd de kansen op het fysieke, sociale, economische en infrastructurele vlak. Het vertalen van deze kansen naar een ruimtelijke opgave vindt plaats in het ontwikkelraamwerk. Dit ontwikkelraamwerk kan gezien worden als de data-laag die nodig is om weloverwogen keuzen te maken van wat waar moet gebeuren om tot een schokbestendig Nissewaard te komen. Niet de ontwikkelplot staat meer centraal, maar de stad staat centraal. Door het ontwikkelraamwerk zijn we in staat om niet alleen reactief maar ook proactief een ontwikkeling tot stand te brengen. Dus actief (markt)partijen benaderen om een gewenste ontwikkeling tot stand te brengen. Dit vraagt om een integrale benadering van de fysieke leefomgeving waarbij wij ook vroegtijdig de samenleving betrekken bij ontwikkelingen in hun directe omgeving en het sluit aan op de manier waarop we gaan werken.
Aanvullend op het ontwikkelperspectief Nissewaard naar 2040 is er ook een ontwikkelperspectief Kleine kernen opgesteld. Het ontwikkelperspectief Nissewaard naar 2040 richt zich met name op de manier waarop de kleine kernen een bijdragen kunnen leveren aan de opgaven in het stedelijk gebied. Er wordt in het ontwikkelperspectief geen uitspraak gedaan over de opgaven in de fysieke leefomgeving waar de kernen zelf voor staan. Om complexe ruimtelijke ontwikkelingen in de kleine kernen integraal en gebiedsgericht te kunnen beoordelen is er een ontwikkelperspectief voor de kleine kernen opgesteld. Het ontwikkelperspectief Nissewaard naar 2040 en het ontwikkelperspectief kleine kernen vormen uiteindelijk gezamenlijk de basis voor de Omgevingsvisie.
In de gebieden waar vanuit Nissewaard naar 2040 de urgentie ligt, gaan wij met deze nieuwe aanpak aan de slag. Specifiek voor het stadscentrum is een Omgevingsvisie opgesteld. In 2022 is gestart met het opstellen van een Omgevingsvisie. We streven ernaar om dit in 2024 gereed te hebben. Een groot aantal opgaven en ambities die geformuleerd zijn in het coalitieakkoord (bijvoorbeeld een visie op hoogbouw maar ook nieuwe woonvormen en transformatieopgaven) krijgen een plek in de door de raad vast te stellen Omgevingsvisie.