Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We voerden onze wettelijke taken uit om mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben of (zwaar) belaste mantelzorger zijn te ondersteunen, zodanig dat zij zo zelfredzaam mogelijk kunnen functioneren en sociaal mee kunnen doen en bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid beperkt kunnen worden. We verstrekten daartoe subsidies aan organisaties en initiatieven die algemene ondersteuning, preventie en welzijn bieden en konden daarmee grotere problemen en duurdere ondersteuning voorkomen.
- In 2023 is een behoefteonderzoek onder mantelzorgers uitgevoerd. Dit onderzoek vormt de basis voor de (nog op te stellen) uitvoeringsagenda mantelzorg.
- We zijn actief betrokken geweest bij regionale afstemming rondom dementie, om te werken aan een dementievriendelijke samenleving.
- Met de Thuis in de Wijk-partners (per oktober 2023 Thuis in Nissewaard) is begonnen aan het verder uitrollen van welzijn op recept om het welbevinden van inwoners te verbeteren.
- We bevorderden betrokkenheid van inwoners bij hun wijk of kern en onderlinge ondersteuning. Daartoe faciliteerden we activiteiten vanuit vrijwilligersorganisaties, wijkcentra, dorpshuizen en bewonersinitiatieven die het mogelijk maken dat meer inwoners elkaar ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen. In 2023 hebben we de eerste stappen gezet richting een vrijwilligerscentrale. De Boekenberg vormt hiermee behalve een vrijwilligersacademie ook een landingsplek voor alle (potentiële) vrijwilligers met vragen.
- Daarnaast organiseren we jaarlijks een moment van waardering op de landelijke dag van de vrijwilliger. Afgelopen jaar organiseerden we een moment in de wijkcentra Noord, de Akkers, Groenewoud, Maaswijk en in de kernen in de Haveling en de Drenkwaard met afsluitend een hapje en drankje in de Boekenberg. Meer dan 950 vrijwilligers kwamen erop af. Zij werden in het zonnetje gezet met een woord van waardering, ontvingen de nieuwste Heldenkrant en konden een cadeau van lokale ondernemers uitkiezen. Elke locatie was goedbezocht en de reacties waren erg positief.
- We ondersteunden verenigingen om (weer) gezond te worden, dat wil zeggen dat een vereniging toekomstperspectief heeft met een goed bestuur en voldoende vrijwilligers. Hierbij hielden we ook rekening met gevolgen die corona op het verenigingsleven heeft gehad. Er werden voorbereidingen getroffen om de vitaliteitsscan voor verenigingen te verbeteren, zodat deze in 2024 al in de nieuwe vorm ingezet kan worden.
- We hebben een digitale sociale kaart gerealiseerd die in het najaar live is gegaan en daarmee blijvend kan bijdragen aan het dusdanig ontsluiten van informatie over wat er in Nissewaard te doen is en waar ondersteuning te vinden is, dat inwoners, vrijwilligers en professionals gemakkelijker hun weg weten te vinden naar (ondersteunende) activiteiten voor de inwoner.
- Daarmee is ook een basis gelegd voor een nog te ontwikkelen (digitale) netwerkstructuur en ontmoetingsplek voor medewerkers en vrijwilligers van formele en informele organisaties.
- In het najaar van 2023 is de sociale kaart en de integrale ingang Thuis in Nissewaard operationeel geworden; daar wordt sociaal domein-breed met de inwoner diens ondersteuningsvraag besproken en wordt afgewogen in hoeverre een inwoner ondersteuning vanuit het eigen sociale netwerk of vanuit de buurt- en welzijnsactiviteiten de gewenste ondersteuning kan ontvangen of dat meer gerichte en professionele ondersteuning vanuit het basisaanbod nodig is of wellicht doorverwezen moet worden naar de Toegang voor een persoonsgebonden professioneel aanbod. Door de ingang tot basisaanbod en de toegang tot geïndiceerd aanbod in samenhang te stroomlijnen in proces en handelwijze (met behoud van verschillende rollen), werden in 2023 de fundamenten gelegd om ondersteuning te bieden ‘zo licht en kort als mogelijk en zo zwaar en lang als nodig’. Dit vergt in 2024 nog doorontwikkeling.
- We legden in 2023 de basis voor een integrale visie op lokale inclusie en een lokale inclusie-agenda, die in 2024 tot een raadsvoorstel leiden.
- We bleven onze regisserende rol binnen het sociaal domein ontwikkelen zodanig dat onze rol als opdrachtgever in het getransformeerde sociaal domein adequaat vervuld kon worden. We stelden daartoe onder andere een Integraal Beleidskader Sociaal domein op dat door de raad werd vastgesteld begin 2023, alsmede is een werkdocument voor de uitvoeringspraktijk opgeleverd: het Handelingskader. In onze regierol stonden de borging van effectiviteit, doelmatigheid en rechtmatigheid , in de volle breedte van het sociaal domein, centraal. We werkten daarin samen met onze sociale partners en met name de Thuis in Nissewaard-partners.
- Er is blijvend gewerkt aan de ontwikkeling van een verbeterde informatievoorziening, het beter vastleggen van relevante data t.b.v. monitoring en analyse (hiertoe is onder andere het bestuursverslag aangepast), samenhang tussen processen, gedeelde handelswijze en netwerkversterking, omdat deze randvoorwaardelijk zijn voor de sturing op de gewenste inhoudelijke richting en op de betaalbaarheid: de toekomstbestendigheid van het sociaal domein.