Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk jeugd

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We hebben het lokaal preventief jeugdbeleid afgelopen jaar gecontinueerd, dit vanuit de visie van het Integraal Beleidskader sociaal domein. We werken daarmee aan een jongerenprogramma, verbinding tussen jeugd en onderwijs en zorgen voor veiligheid (Geweld Hoort Nergens Thuis).
  • Wij hebben specifieke aandacht besteed aan de rol van schoolmaatschappelijk werk, de jeugdgezondheidszorg, praktijkondersteuners jeugd bij de huisarts en jongerenwerk.
  • In 2023 is het proces gestart rondom de toegang. De casus en procesregie die bij de jeugd en gezinscoaches lag binnen het JOT (jeugdondersteuningsteam) wordt vanaf 2024 uitgevoerd door klantmanagers jeugd die in dienst zijn bij de gemeente.
  • Gezamenlijk bepalen we de maatschappelijke opgaven en daaraan gekoppelde doelen en resultaten via het programma sociaal domein (Ontwikkelagenda). We werken daarmee met strategische en operationele doelen en specifieke inspanningen en activiteiten om de doelen te bereiken. We werken daarmee aan vier lijnen. In de lijn 'opvoeden en opgroeien' werken we bv aan het verlagen van schoolverzuim, Voor- en vroegschoolse educatie (taalachterstand), na-schoolse programma's etc. In dit programma zijn de maatregelen van de Hervormingsagenda jeugd tevens verwerkt om vanaf 2024 uit te voeren.
  • Onze lokale accountmanagers hebben ook in 2023 samen met alle gecontracteerde partijen gewerkt aan stevig contractmanagement. Tevens zijn enkele aanpassingen gedaan in de huidige lokale producten en diensten, zodat deze beter aansluit bij de vraag en meer inzet mogelijk is op op- en afschalen. Verder is een deel (dagbesteding en ambulante GGZ) van het regionale zorgaanbod voor de jeugdigen gewijzigd naar lokaal aanbod. Dit is onderdeel van het onderbrengen van een deel van de specialistische hulp bij lokale inkoop vanuit de visie Nabij en Passend.
  • Ook in 2023 hebben we met de regiogemeenten op Voorne en Goeree-Overflakkee samengewerkt op een aantal onderwerpen, o.a. praktijkondersteuners Jeugd, IZA en dagbesteding. Dit ten behoeve van het creëren van meer uniformiteit en mogelijkheden om de jeugdhulp te organiseren.
  • De regioagenda van de jeugdhulpregio Rijnmond (samenvoeging regiovisie en de landelijke hervormingsagenda) voor 2023-2025 is vastgesteld. Binnen dit kader is er in 2023 gewerkt aan de 3 thema's  waar we in Nissewaard prioriteiten in zien. Ingezet is op verbinding jeugd en onderwijs, overgangsproblematiek van minderjarigen met jeugdhulp die 18 jaar worden (18-/18+) en samenloop met andersoortige problematiek, met name bestaanszekerheid.
  • De regionale contracten van jeugdhulp liepen eind 2022 af, waardoor in 2022 een nieuwe aanbesteding heeft plaatsgevonden. Dit gaf de gelegenheid veranderingen door te voeren per 1 januari 2023, zoals hulp-arrangementen, casusregie en afwegingskader. Ook is besloten enkele onderdelen niet meer regionaal maar lokaal in te kopen (daginvulling en specialistische ambulante GGZ).
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42