Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Verdere verduurzaming van de (gemeentelijke) accommodaties
In 2023 is de tweede fase verduurzaming verder afgerond. Op basis van de energiescans op een nieuw deel van de gemeentelijke vastgoed portefeuille zijn op pandniveau de potentiële verduurzamingsmaatregelen opgesteld, met als doel om in 2050 een energie neutrale vastgoedportefeuille te hebben. In tegenstelling tot de eerste fase gaat het bij de tweede fase verduurzamen om maatregelen welke geen financiële besparingen opleveren.
Naast de implementatie van de verduurzamingsmaatregelen zijn eveneens de instandhoudingsmaatregelen op het gebied van planmatig onderhoud beoordeeld en zijn deze gecombineerd met de meerjaren onderhoudsplanning. Dit heeft geresulteerd in een integraal uitvoeringsplan voor de komende 4 jaar. Daarnaast is een aanvang gemaakt met het selecteren van panden voor de derde fase verduurzaming. Hierbij is onder andere ingezoomd op het energieverbruik per vierkante meter en is voorgesorteerd op de uitvoering van maatregelen, in combinatie met de Meerjaren Onderhouds-planning.
In het eerste halfjaar van 2023 is ingezet op ondersteuning en advies aan maatschappelijke organisaties met het in beheer hebben van eigen vastgoed. Hiervoor is in het tweede halfjaar 2023 een subsidieregeling vastgesteld en extra formatie ingezet.
Tot slot zijn in 2023 de volgende projecten/onderzoeken geïnitieerd:
- Brede school Zuidland aanbrengen zonnepanelen.
- Stadhuis installatie van een warmtepomp
- Laanweg en Lorentzweg project opgestart voor het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie.
- Onderzoek naar energiebesparende maatregel op de MER-ruimte.
- Brede school Sterrenkwartier aanbrengen zonnepanelen.
Het verbruik aan elektriciteit is over de vergeleken periode van 2019 (voor Corona) met 343.023 (-51%) kWh en respectievelijk het gasverbruik 10.657 (-7%) m3 gedaald. De kosten zijn voor elektra met € 152.825 (-62%) en voor gas met € 39.030 (-14%) gedaald. De CO2-uitstoot is met 149.472 kg verminderd. Dit kom ongeveer overeen met de opgenomen CO2 van 6.000 bomen.
- Meer gestructureerd en planmatige beheer, onderhoud en verduurzaming van de gemeentelijke accommodaties
In het derde kwartaal 2023 is op basis van de in 2022 vastgestelde meerjaren onderhoudsplanning en -budgetten (MJOP/B’s), in combinatie met de verduurzamingsplanning, een integraal 4 jaren Uitvoeringsprogramma opgesteld. Parallel is de Vastgoed Strategie nader geformuleerd en aangepast. In 2024 wordt het laatste onderdeel hiervan, de integrale kostprijs en verhuur van de vastgoedportefeuille nader uitgewerkt en vastgesteld. In de nota worden de uitgangspunten en kaders beschreven waarmee het gemeentelijke vastgoed beheerd, onderhouden en verduurzaamd moet worden. Na afronding wordt deze in de eerste helft 2024 ter besluitvorming aangeboden.
- Gezonde financiële begroting
Transparantie in en grip op financiële begrotingen en (vervangings-) investeringen zijn belangrijke doelen voor een gezonde financiële gemeentelijke huishouding. Met de realisatie van de MJOP/B’s, in combinatie met het periodiek actualiseren van de verduurzamingsopgaven en de vastlegging in het meerjaren Uitvoeringsplan wordt een meerjarige doorkijk gegeven in de financiële consequenties van het gemeentelijk vastgoed. Hierbij wordt ook rekening gehouden met externe omstandigheden als veranderende marktsituaties, (beleids)wijzigingen in de portefeuille en ander onvoorspelbare omstandigheden die tot noodzakelijke aanpassingen van het geplande integrale beheer en onderhoud leiden.
- Helder en gebundeld beleid sportaccommodaties
In 2023 is een indexering op de tarieven voor sportaccommodaties doorgevoerd. Daarnaast heeft een inventarisatie van de huidige opbouw van de tarieven binnen- en buitensport plaatsgevonden. In de eerste helft van 2024 wordt gekeken naar een mogelijke wijziging van de grondslag van het tarievenstelsel.
- Samen aan de slag voor het klimaat
De aanbestedingen die vanaf 2022 zijn opgepakt hebben een paragraaf met als thema duurzaamheid en/of circulariteit. Leveranciers worden met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden beoordeeld op dit thema. Een voorbeeld is de aanbesteding van het Rivièrabad, waarbij concrete verduurzamingsmaatregelen door de exploitant zijn voorgesteld. De bespreking (en uitvoering) loopt vertraging op door de excessief gestegen prijzen op de energiemarkt en de gevolgen daarvan op de lopende exploitatie. In het eerste kwartaal 2024 wordt getracht overeenstemming te bereiken op de te nemen maatregelen.
- Kentekenparkeren parkeergarages als bijdrage aan “gastvrij” parkeren in het centrumgebied.
Om bij te dragen aan de coalitie doelstelling van het parkeren in het centrum “gastvrijer” te maken is in 2022 de mogelijkheid van het kenteken parkeren in de parkeergarages aanbesteed en de realisatie voorbereid waardoor dit in 2023 feitelijk is ingevoerd.
Daarnaast heeft in 2022 ook de aanbesteding plaatsgevonden van de vervanging van de toegangsinstallaties en betaalsystemen voor de parkeergarages, waardoor deze niet alleen gemoderniseerd zijn, maar ook het parkeer- en betalingsgemak voor de gebruikers toeneemt. In 2023 heeft deze vervanging plaatsgevonden. We beschikken hiermee over een modern platform waarmee een bijdrage wordt geleverd aan databeheer, wat ook meer inzicht geeft in het gebruik.
- Mutaties vastgoedportefeuille
De voorgenomen renovatie en verregaande verduurzaming van het MFC aan de M.A. de Ruijterstraat is door de sterk gewijzigde marktomstandigheden en economische situatie vertraagd en uiteindelijk in 2023 aanbesteed en gestart. De verbouwing is volgens planning nu in 2024 gereed. Bij de vervangingsopgave binnen onderwijshuisvesting wordt per onderwijsgebied, in samenwerking met de schoolbesturen, continu gekeken naar de meest optimale beheer- en exploitatievariant, waarbij de uitkomst kan zijn dat het aantal schoolgebouwen in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille toeneemt. Dit is het geval in het Sterrenkwartier. Het IKC Sterrenkwartier is 2023 opgeleverd en in gemeentelijk beheer (en eigendom) gekomen.
Daarnaast is in 2023 een van de winkels in het centrumgebied (Voorstraat 46) verkocht. Bij het afstoten van panden liggen sinds 2022 naast financiële ook meer geactualiseerde strategische afwegingen aan ten grondslag. In dit specifieke geval is de herbestemming van de woonfunctie op de begane grond vanuit het bestemmingsplantraject onderdeel geweest van de verkoopafspraken.