Leren, participeren en ondersteunen

Onderwijs

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We hebben onze wettelijke taken op het gebied van onder andere onderwijshuisvesting, leerplicht, kinderopvang, leerlingenvervoer, het tegengaan van voortijdig schoolverlaten en de koppeling tussen onderwijs en zorg voor jeugdigen uitgevoerd.
  • We hebben gewerkt aan het verminderen van de wachtlijsten voor voorschoolse educatie in de kinderopvang. Dit hebben we gedaan door een kwaliteitsimpuls te geven aan de VVE scholing voor medewerkers in de kinderopvang.
  • We hebben ingezet op het vergroten van het bereik van kwetsbare kinderen en de toeleiding naar de juiste zorg. De focus heeft hierbij gelegen op het vroeg signaleren en preventief werken.
  • We hebben ingezet op gelijke kansen door aan te sluiten bij de gelijke kansen en het budget dat hierbij is vrijgekomen volledig te begroten en deels in 2023 te besteden.
  • We hebben ingezet op een doorlopende leer- en ontwikkellijn voor elk kind. De pilot voorschool naar vroegschool heeft een doorstart gekregen en de eerste positieve resultaten komen boven. Daarnaast is er een subsidie verstrekt aan het primair onderwijs en kinderopvang voor het bevorderen van de samenwerking en de professionalisering.
  • Het naschools aanbod is opnieuw gestructureerd en loopt. In 2023 is er gestart in een aantal wijken. Dit aanbod is in de loop van 2023 uitgebreid naar de hele gemeente.
  • Er hebben twee themamiddagen plaatsgevonden ter voorkoming en bestrijding van onderwijsachterstanden en laaggeletterdheid. Op deze manier wordt er ingezet op professionalisering in de kinderopvang en het onderwijs in het werken met kinderen met een taalachterstand.
  • Ter voorkoming en bestrijding van taalachterstanden is geïnvesteerd in ouderbetrokkenheid door middel van educatieve thuisprogramma's en voorlichting binnen de VVE.
  • We hebben geïnvesteerd in een goede aansluiting tussen kinderopvang, onderwijs en zorg.
  • We hebben uitvoering gegeven aan het Nationaal Programma Onderwijs. Nissewaard krijgt vanuit het Rijk incidentele middelen om samen met het onderwijs en kinderopvang een plan te maken voor kinderen met o.a. sociaal-emotionele achterstanden/problematiek die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. Alle beschikbaar gestelde middelen zijn begroot of besteed.
  • Door de leerplichtambtenaren is inzet gepleegd om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Leerplichtambtenaren zijn verbonden aan specifieke scholen zodat er in een vroegtijdig stadium laagdrempelig overleg en inzet kan worden gepleegd.
  • Jongeren tussen de 18 en 23 jaar die geen startkwalificatie hebben worden benaderd door een doorstroomcoach (RMC consulent) om hen alsnog naar school of aan het werk te krijgen. Op deze manier is gewerkt aan het verminderen van het aantal voortijdig schoolverlaters.
  • In 2023 hebben we in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs een nieuw regionaal taalaanbod ontwikkeld. Waarbij wordt gewerkt aan de persoonlijke ontplooiing ten dienste van het maatschappelijk functioneren van volwassenen. De regio Rijnmond heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarin is afgesproken om als regio gezamenlijk taaltrajecten in te kopen. Het netwerk DigiTaalhuis Nissewaard, bestaande uit verschillende (taal)organisaties, helpen volwassenen uit Nissewaard met de Nederlandse taal en de computer. 
  • In 2023 is het meerjarenplan Digitaalhuis vastgesteld waarin actielijnen zijn opgenomen om het bereik van inwoners met laaggeletterdheid en digibetisme verder te vergroten. Vanaf 2023 heeft het Digitaalhuis Nissewaard zich actief gericht op werkgevers en bedrijven in het werkgebied. Ook is het Digitaalhuis gecertificeerd als kwalitatief goede organisatie die bijdraagt aan de positionering en kwaliteit van het DigiTaalhuis binnen de gemeente.
  • Ook dit jaar zijn verschillende bestaande schoolpleinen vergroend in samenwerking met de schooldirecties en met ondersteuning van BuurtLAB.
  • Vanuit programma Nissewaard naar 2040 wordt de herinrichting van het gebied rondom de Heijwegenlaan in Spijkenisse aangestuurd. Onderdeel hiervan is de herhuisvesting van het Voortgezet Onderwijs. Dit is ook opgenomen in het Bestuurlijk Akkoord Voortgezet Onderwijs. Zowel voor MY college als de gezamenlijke Penta mavo van Scala Rietvelden en Charles de Foucauld realiseren we vervangende nieuwbouw aan  de Groene Kruisweg. De voorbereidingen voor de nieuwbouw zijn in volle gang.
  • Het nieuwe schoolgebouw IKC Elementen-Schenkel (ter vervanging van de schoolgebouwen De Hoeksteen en Piramide in De Schenkel) wordt gerealiseerd aan de Hongerlandsedijk. Oplevering is naar verwachting eind 2025. Het ontwerp is gereed en begin 2024 kan aanbesteding voor realisatie worden opgestart.
  • September 2023 is het IKC Sterrenkwartier opgeleverd. IKC Sterrenkwartier huisvest twee basisscholen (Marimba en Paus Johannes), kinderopvang en een gymzaal. Tevens is er een wijkkamer beschikbaar.
  • Mei 2023 heeft de raad ingestemd met het Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs (2023-2042). Hierin is voor de komende 20 jaar de planning opgenomen rondom huisvesting voor primair onderwijs in Spijkenisse en de kernen van Nissewaard, inclusief budget voor voorzieningen voor bewegingsonderwijs. Hierin is nadrukkelijk de gezamenlijke huisvesting van onderwijs en kinderopvang meegenomen (Integrale Kindcentra).
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2024 13:33:09 met de export van 07/08/2024 13:49:42